Viena 1918: Tovereita ja heimoveljiä

Etusivu - Käytäntö - Taustamateriaali - Ilmoittautuminen - Järjestäjät

Pukeutuminen pelissä

Pelissä tavoitellaan historiallista ilmettä. Kaikkien pelaajien tulisi pukeutua sopivista materiaaleista valmistettuihin, jos nyt ei tarkasti aikakauteen sopiviin niin ainakin yleisesti ottaen vanhahtaviin sekä hahmoonsa sopiviin vaatteisiin. Etenkin mieshahmoille suhteellisen uskottava vaatetus on helppo koostaa kirpputorien ja armeijatavaramyymälöiden tuotteilla, ja jos jaksaa panostaa vähänkään niin itse tekemällä tai internetistä tilaamalla on mahdollista toteuttaa 100% historiallisiakin asuja.

Sotilashahmojen pelaajille voisi antaa vinkkinä sen, että useimmat ennen 1960-lukua käyttöönotetut sotilasvarusteet käyvät ainakin pienellä modauksella ihan hyvin myös ensimmäisen maailmansodan aikaan: maastokuviot ym. erikoiskama poisluettuna. Ja tällaista tavaraahan ovat kaiken maailman varustelekat täynnä.

Pukeutumisohjeet ryhmittäin

Karjalaiset

Useimmat karjalaishahmot ovat naispuolisia. Pääsääntöisesti vienankarjalaiset pukeutuivat samanlaisiin vaatteisiin kuin maalaisväestö Suomen puolellekin, merkittävin yksittäinen ero lienee se että naisten huivit, esiliinat ja hamekankaat olivat värikkäämpiä kuin Suomen puolella. Jossain määrin vaatetuksessa näkyi venäläinen vaikutus esimerkiksi siinä että vanhemmat miehet saattoivat käyttää pitkiä, mekkomaisia paitoja joita ei työnnetty housuihin ja naisilla oli puolestaan käytössä venäläistyylinen olkainhame, sarafaani. Kuitenkin myös Suomessa tavanomainen naisten peruspuvun malli -hame, paita, röijy, esiliina ja huivi- oli kuvien perusteella yleinen Vienan Karjalassa, eli sarafaania ei vaadita.

Kuvassa karjalaisella tytöllä on

Kuvassa karjalaisella emännällä on

Kuvassa karjalaisella on

Karjalaiseille sopivat myös

Sergei Prokudin-Gorskin värivalokuvia 1900-luvun alusta

Liinu Cantellin mustavalkokuvia 1910-luvulta Sortavalan seudulta

Muita mustavalkokuvia

Punaiset

Suomen punakaarti soti sisällissodassa lähes pelkästään siviilivaatteissa, yhtenäistä univormua ei ollut. Sodan aikana tai sen jälkeen Venäjälle paenneet punakaartilaiset toimivat Vienassa samoissa varusteissa missä Suomesta lähtivät. Kunnolliset sotilasvarusteet olivat joka tapauksessa siis hyvin harvinaisia, jos niitä oli, ne edustivat todennäköisimmin Venäjän armeijan malleja. Koska useimmat taistelijat olivat vähävaraisia, kunnollisten erävarusteiden -kuten pitkien saappaiden ja sarkatakkien- käyttö oli vähäisempää punaisella kuin valkoisella puolella.

Sisällissodan punaisista on runsaasti kuvamateriaalia saatavilla verkossakin, tosin kannattaa muistaa että studiossa otetut potrettikuvat eivät anna aina realistista kuvaa tyypillisen punakaartilaisen varustuksessa sillä niissä esiintyvät aseet ja vaatteet saattavat olla kuvaajan lainaamaa rekvisiittaa. Mikä tahansa vuosisadan alun työväestön käytössä ollut vaate sopii kuitenkin hyvin käyttöön pelissä: miesten vaatteet eivät ole niin paljoa sadassa vuodessa muuttuneet joten monet modernitkin vaatteet ovat hyödynnettävissä. Esimerkiksi perinteisen malliset nahkatakit, villakankaiset päällystakit ja pikkutakit, suorat housut, karvalakit, lättähatut ja muut kirpputoreilta helposti löydettävät vaatteet käyvät: kunhan muistaa karttaa keinokuitukankaita.

Punaisten joukoissa pelissä on jonkin verran "housukaartilaisia" eli naispuolisia taistelijoita. He pukeutuvat kuten miehet.

Kuvassa housukaartilaisella on:

Panosvyö on solmittu takaa. Tässä pellavakankaisessa vyössä on seitsemän n. 10cm x 14cm taskua, mutta esim. viiden taskun mallit ja kaksi ristikkäistä vyötä esiintyvät vuoden 1918 valokuvissa. Punaisten bandolieereissä ei näytä aina olevan nappeja, mutta napillisetkin versiot ovat mahdollisia. Vyöt näyttäisivät olevan itse tehtyjä tai pienissä erissä valmistettuja, joten mallit voivat uskottavasti vaihdella. Pelinjohto suosittelee punakaartilaisten pelaajille kangasbandolieerin tekemistä, sillä se on halpa, nopeasti toteutettavissa oleva proppi, jolla saa helposti hahmon ulkoasuun lisää kaartilaisen olemusta.

Kuvassa punakaartilaisella on:

Punakaartilaisille käyvät myös seuraavat varusteet:

Vältä punakaartilaisen asussa näitä:

Linkkejä kuviin:

Valkoiset

Vienassa sotineet suojeluskuntalaiset ja vapaaehtoiset heimosoturit eivät käyttäneet varsinaista univormua (sen enempää Suomen armeijan kuin Suojeluskuntienkaan univormumalleja ei oltu vielä vahvistetty) joskin valkoisten ulkoasu oli kyllä yhtenäisempi kuin punaisten. Suojeluskunnat olivat sotatalven aikana teettäneet miehilleen paikallisesti asepukuja, jotka noudattelivat suurinpiirtein yhteistä linjaa ja joiden pohjalta myöhemmin virallistettiin suojeluskuntapuku. Tähän asepukuun kuului kenttälakki, yksinkertainen viisinappinen asetakki sekä housut, kaikki harmaata sarkaa. Jalkineina Vienan retkillä käytettiin pitkiä saappaita tai lapikkaita. Läheskään kaikilla valkoisilla taistelijoilla ei tietenkään ollut edelläkuvattua varustusta käytössään: osa vapaaehtoisista oli lähtenyt retkelle siviilivaatteissa olettaen saavansa univormun myöhemmin.

"Verikauha"-tyylinen harmaa lipallinen kenttälakki oli ehdottomasti yleisin päähine. Myös ruotsalaisia valkoisia karvalakkeja sekä harmaita suikkia ("mannerheimiläinen") ja koppalakkeja käytettiin paljon päähineinä "sotilaallisempina" vaihtoehtoina tavallisille siviilipäähineille, joita niitäkin toki oli.

Valkosoturin varustus on melko helppo koostaa sillä harmaita sarkavaatteita on saatavilla hyvin mm. Ruotsin armeijan tyhjentäessä varastojaan.

Kuvassa heimosoturilla on

Heimosotureille käyvät myös seuraavat varusteet:

Linkkejä kuviin:

Aikakauteen sopivat deaktivoidut tai replica-aseet ovat pelissä useille hahmoille tarpeellisia proppeja. Pelaajia kannustetaan tuomaan omia tai lainaamaan tällaisia, mikäli mahdollista. Näitä saa toki myös lainaksi pelinjohdolta. Peliin sopivia ovat mm. 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun deaktivoidut tai replica-kiväärit, esimerkiksi seuraavat mallit kaikkine variantteineen:

Suomalaiset siviilit

Kuvassa siviilillä on

Miesten muodollinen siviilipukeutuminen ei ole sadassa vuodessa suuresti muuttunut. Prässätyt suorat housut ja yksiväriset villaiset ulkotakit käyvät hyvin peliin. Myös pikkutakit ovat mahdollisia, sijoittuuhan peli kesälle, vaikka pelin aikaan toukokuussa illalla voi olla viileää. Erilaiset 1900-luvun alun kaupunkilaisväestön suosimat hatut tai muut päähineet käyvät peliin. Eräs mahdollisuus on valkoinen lampaankarvahattu, joka tunnetaan myös "Mannerheim-hattuna". Kirpputoreilta voi löytää edullisia hattuja.

Suurin muutos lienee tapahtunut kenkien muodossa. 1900-luvun alussa myös maastossa liikkumiseen tarkoitetut miesten kengät olivat sirompia, kapealestisempiä ja teräväkärkisempiä kuin nykyiset vastineensa. Kapeat nahkanilkkurit pienellä korolla olisivatkin autenttisin malli. Myös lapikkaat eripituisilla varsilla käyvät oivallisesti. Saappaatkin ovat mahdolliset. Sinänsä ajanmukaiset lakerikengät kannattaa pelialueen vaativan, osin soisen maaston vuoksi jättää kotiin. Lahden kenkätehtaan eli Monosen tunnetuksi tekemät kulmikkaalla kärjellä varustetut, hiihtomonoa muistuttavat nilkkurit sopivat peliin myös oivallisesti.

Kenkälinkkejä:

Kaupunkilaisille siviileille sopivat myös erilaiset 1900-luvun alun kaupunkilaisväestön suosimat hatut tai muut päähineet.

Tietoinen hahmon kannattaman heimoaatteen alleviivaaminen saattaa olla pukeutuminen karjalaismaisesti, esimerkiksi naisilla olkainhameen käyttö. Huomattavaa on, että mallit eivät ole samanlaisia, kuin paikallisilla, vaan ennemminkin karjalaisuus-idean pohjalta varta vasten "laulumaille" matkustamista varten tehtyjä. (Ks. kuva Ilmari Kiannon retkikunnasta). Tuohikontti on mahdollinen laukku siinä missä nahkaiset ja kankaiset laukutkin.

Kuvassa siviilillä on

Kuvassa ylioppilaalla on

Britit

Murmanskista käsin Vienan karjalassa toimi brittisotilaita joista useimmat kuuluivat merijalkaväkeen (Royal Marines Light Infantry, RMLI). RMLI:n asepuku käsitti tumman sinisen takin ja housut, vaaleat säärystymet, vaaleanvihreän kankaisen taisteluvyön sekä tummansinisen laivastohatun (Broderick cap). Tämän asepuvun rinnalla käytettiin laajalti myös brittimaavoimien normaalia khakipukua, jonka värisävy ensimmäisessä maailmansodassa oli siis vihertävän ruskea eikä se vaaleampi beige minkälaiseksi "khaki" saatetaan nykyään mieltää. Tämä Pattern 1902 Service Dress -univormu käsitti suorat housut, viisinappisen takin, säärikääreet sekä koppalakin kaikki samasta vihreänruskeasta villakankaasta valmistettuina ja näiden lisäksi kankaisen taisteluvyön mahdollisine patruunataskuineen ym. Jalkineina nauhakengät. Myös brittien kesällä 1918 värväämät suomalaiset punaiset, Muurmannin legioona, käyttivät tätä khakiunivormua.

Pelin aseellisista ryhmistä brittisotilailta voidaan odottaa yhtenäisintä ja sotilaallisinta varustusta. Oikeasti autenttinen brittivarustus on tietenkin vaikeasti Suomesta käsin haalittavissa (tai ainakin kallis, sillä näitähän kyllä valmistetaan ja netissä myydään) mutta pelin tarpeisiin tietenkin riittää se että britit erottuvat muista ryhmistä, ovat sotilaallisen ja brittiläisen näköisiä. Ruskeita sotilasylijäämävaatteita löytää kyllä, esimerkiksi Etelä-Afrikan armeijan kamat joita Varustelekassa on näkynyt sopivat hyvin brittiläisen khakiunivormun korvikkeeksi. Tetsareina Ruotsin sekä Etelä-Afrikan vanhat kangasvyötetsarit ovat hyviä, väri ja henki ovat samat kuin brittien vastaavissa. Samoin tummansinisiä sotilasvaatteita voi löytää ja niiden pohjalta vääntää RMLI-univormun.

Kuvia:

Konsta Nikkanen, valokuvat & kuvatekstit Maria von Hertzen, toimittanut M.H.