Historiallisten hovitanssien alkeiskurssi
ma/to 26./29.5.2014

Kiinnostaisiko sinua tutustua vanhojen historiallisten tanssien maailmaan? Haluaisitko kokeilla, miten menneiden aikojen prinssit ja prinsessat, linnanherrat ja aatelisneidot viihdyttivät itseään ja toisiaan sekä esittelivät taitojaan loisteliaissa juhlissaan? Tilaisuutesi on tullut...

Hämeen Keskiaikaseura ry järjestää toukokuun lopulla historiallisten hovitanssien "alkeiskurssin". Kurssilla käydään läpi näiden tanssien perusteita, tunnetuimpia tyylilajeja eri maista ja eri aikakausilta, sekä muutamia kutakin tyyliä edustavia helppoja tansseja, joita suomalaisten harrastajien parissa yleisesti tanssitaan. Kaikkiaan kurssi kattaa osapuilleen aikakauden 1450-1700.

Kurssin järjestelyistä vastaa Atro Kajaste. Häneltä voi myös kysellä lisää niin tästä kurssista kuin näistä tansseista yleensäkin. Yhteydenotot sähköpostitse (osoitteeseen Atro.Kajaste@iki.fi ).

Huom!!! Kurssille ennakkoon ilmoittautuneiden liian vähäisestä määrästä johtuen kurssin tiistain ja keskiviikon osuus on peruttu!

Maanantain ja torstain paikka ja kellonaika pitävät edelleen paikkansa. Torstain alkuperäinen ohjelma on kuitenkin peruttu, ja torstaina mennään soveltuvia osia tiistaille ja keskiviikolle alunperin kaavaillusta ohjelmasta.


Kurssipaikka

Kurssi järjestetään Länsi-Tampereella, Tesoman tanssikeskuksessa (Tesomankatu 33, 33310 Tampere). Opetussalimme siellä on Tanssiseura Hurmion kolmossali, joka sijaitsee lähellä rakennuksen Tesomankadun puoleista päätyä. Käytössämme on myös Hurmion pukuhuoneet (sulassa sovussa heidän saliensa muiden käyttäjien kanssa tottakai).

Kurssin rakenne

Kurssi järjestetään neljänä peräkkäisenä iltana viikolla 22. Eri iltoina keskitytään eri aikakausiin, eri paikkoihin ja eri tanssilajeihin. Eniten kurssista saa varmasti irti osallistumalla kaikille kerroille, ja kattavan yleiskäsityksen historiallisten tanssien kirjosta saa vain tutustumalla sen moniin eri alalajeihin.

Tavoitteena ja tarkoituksena tällä kurssilla on kuitenkin se, että jokainen ilta on samalla myös niin itsenäinen kokonaisuus, että jokaiselle niistä on mahdollista osallistua myös erikseen, täysin riippumatta siitä, onko ollut mukana aiempina iltoina, tai siitä ehtiikö mukaan myöhemmille kerroille. Siksi jokaisella kerralla aloitetaan ensin siitä, että opetellaan tai kerrataan historiallisten tanssien perusteita ja perusaskeleita, ja mietitään ja kokeillaan miten niitä sovelletaan juuri kyseisen illan tanssilajeihin ja niiden tyyliin.

Tanssien vaikeustaso kasvaa aavistuksen verran loppuviikkoa kohti. Tosin tätä kannattaa ehkä ajatella niin, että maanantain tanssit ovat "tosi helppoja", tiistain "helppoja" ja loput "melko helppoja". Sillä eihän olisi kovin tarkoituksenmukaista yrittää opettaa tällaisella alkeiskurssilla mitään sellaista, mikä ei vaikeustasoltaan sovellu myös täysin vasta-alkajille.

Tervetuloa siis mukaan, joko yhdelle, kahdelle, kolmelle tai kaikille neljälle kerralle, sen mukaan miten pääset (tai haluat tulla) paikalle!

  maanantai 26.5. tiistai 27.5. keskiviikko 28.5. torstai 29.5.
päivän teema Ranska ja Englanti, 1500-luvun loppu Englanti, 1600-luvun alkupuoli Italia, 1400-luvun puoliväli Englanti ja Ranska, 1700-luvun alku
Italian 1400-luku ja Englannin 1600-luku
tanssilajeja branlet, almainet englantilaiset "maalaistanssit" italialaiset ballot barokkisolatanssit
italialaiset ballot ja englantilaiset "maalaistanssit"
17:45-18:50 historiallisten tanssien perusteita yleisesti historiallisten tanssien perusteita päivän teeman ja päivän tanssien näkökulmasta
18:50-20:45 päivän teeman mukaisia tansseja päivän teeman mukaisia tansseja

Tiistain ja keskiviikon opetus on siis peruttu kokonaan! Torstain alkuperäisen ohjelman tilalla on soveltuvia osia tiistain ja keskiviikon ohjelmasta.

Ilmoittautuminen kurssille

Kurssille voi ilmoittautua ennakkoon lähettämällä asiasta sähköpostia kurssin vetäjälle Atrolle (osoitteeseen Atro.Kajaste@iki.fi ) viimeistään sunnuntain 25.5. aikana.

Ennakkoilmoittautuminen ei ole välttämätöntä. Kurssille (tai sen yksittäisille opetuskerroille) voi hyvin osallistua ihan vain tulemalla paikalle. Tai jos vaikkapa oletkin itse jo ilmoittautunut, niin voit hyvin tuoda mukanasi asiasta viime hetkellä innostuneita kavereitasi, vaikka he päättäisivätkin osallistumisestaan vasta kyseisenä päivänä.

Ilmoittautumisesta on kuitenkin kahdenlaista hyötyä. Ensiksikin, kaikki ennakkoon ilmoittautuneet saavat alennuksen kurssimaksusta. Toiseksi, mikäli ennakkoilmoittautuneita ei ole vähintään muutaman ihmisen verran, kurssi saatetaan joutua perumaan kokonaan.

Kurssin mahdollisesta peruuntumisesta tiedotetaan tällä sivulla, sekä tietenkin myös suoraan kaikille ennakkoilmoittautuneille.

Osallistumismaksu

Kurssin "perushinta" on 9 euroa / päivä / henkilö. "Jäsenalennus" on 1 euron päivältä. Ennakkoilmoittautujan alennus on myöskin 1 euron päivältä. Ja koko kurssille kerralla ilmoittautuneet (ja koko kurssimaksun kerralla maksaneet) saavat vielä 1 euron alennuksen päivältä, edellämainittujen lisäksi.

  yksi päivä kaksi päivää kolme päivää koko kurssi (4pv)
ennakkoon ilmoittautuneet jäsenet 7 euroa 14 euroa 21 euroa 24 euroa
ei-jäsenet 8 euroa 16 euroa 24 euroa 28 euroa
paikan päällä ilmoittautuneet jäsenet 8 euroa 16 euroa 24 euroa 28 euroa
ei-jäsenet 9 euroa 18 euroa 27 euroa 32 euroa

Jäsenalennukseen ovat oikeutettuja kaikki ne, jotka ovat jäseniä ainakin jossakin seuraavista yhdistyksistä: Hämeen keskiaikaseura, Suomen keskiaikaseura (ja sen paikallisyhdistykset), Society for Creative Anachronism, Suomen historiallisen tanssin harrastajat, Tampereen vanhan musiikin ystävät, L'Amusette, Tanssiseura Hurmio, Kulttuuriyhdistys Keri

Maksaminen

Kurssimaksun maksamiseen on kaksi vaihtoehtoa.
1) Maksun voi maksaa paikan päällä, käteisellä. (Tämä koskee kaikkia osallistujia, myös ennakkoilmoittautuneita!) Tasaraha on tietysti toivottavaa, muttei välttämätöntä. Korttimaksuja emme valitettavasti pysty vastaanottamaan.
2) Maksun voi myös maksaa etukäteen Hämeen keskiaikaseuran tilille. Tarvittavat tilitiedot saat sähköpostitse, samalla kun kuittaamme ennakkoilmoittautumisesi vastaanotetuksi.
HUOM! Ennakkomaksuja EI palauteta, paitsi siinä tapauksessa että koko kurssi peruuntuu!

Tarvittavat varusteet

Tällä kurssilla käsitellyt tanssit eivät ole fyysisesti vaativia, eivätkä ne edellytä pukeutumisen suhteen juurikaan mitään. Vaatteiksi käyvät tavalliset rennot ja mukavat arkivaatteet. Jalkineiksi sopivat lähes mitkä tahansa kevyet ja pehmeät kävelykengät, sisäkengät tai tanssikengät. Myös tanssitossut tai voimistelutossut ovat oikein hyvä vaihtoehto. (Sukkasillaankin saa halutessaan tanssia. Itse tanssien kannalta se ei ole ongelma, mutta tanssiparketin liukkaus voi ehkä häiritä hieman.)

[Jos haluaa harjoitella erityisen "lajinomaisesti", niin jalkineiden tulisi olla korottomat tai erittäin matalakorkoiset (alle 1 cm), ja niiden pohjien tulisi olla suhteellisen ohuet sekä pehmeät tai joustavat. Jo mainitut voimistelutossut tai esimerkiksi vaikkapa irkkutanssitossut soveltuvat siis oikein hyvin.]

Tanssien olemuksesta

Nämä tanssit eivät ole nykyaikaisessa mielessä paritansseja, vaikka niitä suurimmaksi osaksi tanssitaankin periaatteessa pareittain tai "jonkun kanssa". Kurssille ei siis tarvita omaa paria mukaan (vaikka toki sellaisenkin saa mielellään mukanaan tuoda), ja kaikki pääsevät tanssimaan yhtä paljon, riippumatta osallistujien sukupuolijakaumasta.

Aiempaa tanssikokemusta historiallisista tansseista, tai oikeastaan mistään muustakaan tanssilajista, ei tällä kurssilla tarvita. Tarkoitus on lähteä liikkeelle aivan ensimmäisistä alkeista. Tanssien oppimista helpottaa, jos osaa kävellä kohtuullisen sujuvasti musiikin tahtiin sekä laskea samalla neljään, mutta mitään sen kummempia "erityistaitoja" ei keneltäkään odoteta. (Eikä tuokaan ehkä ole aivan täysin välttämätöntä. Se vain helpottaa asioita.)

Tervetuloa!



Lisätietoja

Tämän tanssikurssin pdf-muotoinen, tulostettava mainos

Tällä tanssikurssilla jaettu esittely- ja muistilappunen, jossa kerrotaan lyhyesti Hämeen keskiaikaseurasta sekä historiallisten tanssien harrastusmahdollisuuksista Tampereella

Lyhyehkö pdf-muotoinen muistilappuohje monenlaisista renessanssin tanssiaskelikoista

Hämeen Keskiaikaseura ry eli Humalasalon pitäjä

Historialliset tanssit Suomessa — tietoa näistä tansseista, niiden harrastajista ja tanssitoiminnasta myös Tampereen ulkopuolella

Historiallisten tanssien TanssiWiki — paljon tanssiohjeita suomeksi sekä tietoa ajankohtaisista historiallisiin tansseihin liittyvistä tapahtumista

...ja jos syntyajankohdaltaan hieman vähemmän historialliset, mutta edelleen varsin suositut toisenlaiset tanssit kiinnostavat, niin Kulttuuriyhdistys Keri ry järjestää Tampereella mm. edullisesti lavatanssikursseja opiskelijoille ja nuorille aikuisille.


tanssijoita