Vaihda stylesheettiä tästä (Javascript/DOM)): Oletus: indexbw (Mustaa tekstiä valkoisella pohjalla) | index (Vihreää tekstiä mustalla pohjalla) | indexbwserif (Mustaa serif-fonttista tekstiä valkoisella pohjalla) | latex (Mustaa LATEX-fonttista tekstiä valkoisella pohjalla)

Kitkeriä vastineita, käytännön piloja ja muuta ikävää, joille voi altistua, jos postaa sähköpostin liitetiedostona MS Word-dokumentteja

(Viimeksi muutettu 23.10.2007)


En halua mitenkään kehoittaa ihmisiä tekemään minkäänlaisia jäyniä MS Word -dokujen lähettelijöille. Mutta haluan julkituoda sen ikävän tosiseikan, että jos lähettää jollekulle MS Word-dokumentin sähköpostin liitetiedostona, vastaanottaja saattaa suuttua pahastikin ja suutuspäissään syyllistyä harkitsemattomiinkin tekoihin, joitten kohteeksi lähettäjä saattaa sitten joutua. Äläkä väitä, ettei sinua ole varoitettu.

Tosin nyt kun on olemassa WWW-dokumentti nimeltä ”Miksi on typerää postittaa sähköpostin liitetiedostona MS Word -dokumentteja”, ei enää tarvitse kimpaantua niin kamalasti vaan voi heittää vastineena sen dokumentin URL:in, joka on tämä:

http://iki.fi/juhtolv/mswordmail.html

Tosin tuo WWW-sivu on seikkaperäisyytensä vuoksi varsin pitkä. Sen vuoksi kannattaa mainita myös tämä Liitesuosituksen URL:

http://iki.fi/liinu/ohjeita/liitesuositus.html

Ja sanomattakin on selvää, että näitä jäyniä tekemällä saattaa kerjätä itselleen pahojakin vaikeuksia. Äläkä väitä, ettei sinua ole varoitettu.

Toisaalta tämän sivun eräs tarkoitus on kerätä talteen tätä tietynlaista kansanperinnettä. Se että nuo jäynät on koottu tänne talteen toivottavasti jälkipolvienkin ihmeteltäväksi, ei todellakaan tarkoita sitä, että niitä pitäisi käytännössä toteuttaa. Koska tämä dokumentti on kirjoitettu käyttöjärjestelmistä riippumattomalla kuvauskielellä nimeltä HTML, voin olla varma, että tätä dokumenttia voidaa lukea vielä senkin jälkeen, kun Bill Gatesin Microsoft-imperiumi on jo kaatunut ja viimeisetkin Microsoftin ohjelmia pyörittävät tietokoneet ovat joko rikki tai museossa. :-)

Kolmanneksi on vaan parempi, että nämä pejoratiivit ja solvaukset kirjoitetaan tänne eikä viattomille ihmisille meneviin sähköposteihin.

Osa näistä jäynistä on ihan oikeasti joskus toteutettu. Osa taas on keksitty, muttei koskaan käytännössä tehty missään.


Ensinnäkin MS Word-dokumentin lähettelijälle saatetaan haistatella vaikka kuinka ja häntä saatetaan kutsua vaikkapa seuraavilla haukkumanimillä:

MS Word-dokumentin lähettelijä saattaa myös joutua kohtaamaan jotain tällaisia toivotuksia:

HTML:änä postaavalle taas saatetaan vinoilla lisäksi näin:

Ylempänä siis kävi ilmi, että MS Wordia joskus kutsutaan haukkumanimellä Mä$ä-Wröd. Corel Word Perfectin kenties yleisin haukkumanimi taas on Word Pervert.

Vastaanottaja saattaa myös kirjoittaa vastineen obfuscated Perl-skriptinä. Esim. Mikko "Goblet" Pikariselta löytyy yksi. Ja jos se MS Word-dokumentin lähettänyt yleensä tajuaa, miten se ajetaan ja häneltä löytyy koneestaan Perl-tulkki, niin hän saa ruudulleen tällaista:


5004|p4|juhtolv@heresy:/home/juhtolv/seka/obfuscated/perl % ./reply.pl 

Hello and thanks for your mail.

Have you ever heard such thing that email should be plain text?
Let this be the really last time you send me that kind of crap
Next time do NOT send me html, Word document or such kind of shit.

Thank you.
5005|p4|juhtolv@heresy:/home/juhtolv/seka/obfuscated/perl % 

MS Word-dokumentin lähettäjälle saatetaan myös lähettää kostoksi muutama megatavu jotain satunnaista binääripuppaa liitetiedostona. Esim. Unix -käyttöjärjestelmien /dev/urandom>:ista sellaista saa niin paljon kuin tarvitsee, kun käyttää dd-komentoa. Yksi megatavu satunnaista binääripuppaa saadaan aikaan näin:


5011|p4|juhtolv@heresy:/home/juhtolv/tmp % dd if=/dev/urandom of=./koe.dat bs=1024 count=1024 
1024+0 records in
1024+0 records out
5011|p4|juhtolv@heresy:/home/juhtolv/tmp % file koe.dat 
koe.dat: data
5012|p4|juhtolv@heresy:/home/juhtolv/tmp % ls -la
total 1037
drwxr-xr-x   2 juhtolv  users        2048 Oct 27 20:05 .
drwxr-xr-x 115 juhtolv  users        6144 Oct 27 16:40 ..
-rw-rw-r--   1 juhtolv  users     1048576 Oct 27 20:06 koe.dat
5013|p4|juhtolv@heresy:/home/juhtolv/tmp % 

Tuota dd-komennon lopussa olevaa lukua kasvattamalla saa suuremman määrän puppaa aikaiseksi.

Eräs jäynä, jonka taas voisi tehdä, olisi tällainen: Lähetetään vastineena mahdollisimman tilaavievässä tiedostomuodossa iso kuva, jossa lukee kissankoisin kirjaimin jotain edellämainitunlaista kitkerää tekstiä sekä kovasanainen vaatimus olla postaamatta enää ikinä sähköpostin liitetiedostona MS Word-dokumentteja.

Toisaalta olisi myös mahdollista laittaa vastine pakkaamattomana PostScriptinä, ja vieläpä niin, että siinä olisi mahdollisimman paljon mahdollisimman monenlaisia fontteja itse dokumentissa mukana. Ja ne fontit täytyisi olla nimenomaan sellaisia, ettei niitä PostScriptiä tajuavista printtereistä ja ohjelmista oletuksena löydy. Sellainen veisi aika paljon tilaa.

Mainio pila voisi olla myös liitetiedosto joka on .exe ja sitä klikatessa tietokoneen kaiuttimista rupeaa kuulumaan "Hey everybody, I'm watching porn over here!". Saman tempun voisi ehkä toteuttaa MS Word- tai ainakin MS PowerPoint-makrolla.

Tämä ei kyllä ole varsinainen jäynä, mutta sinnepäin kuitenkin: Liitetiedostoina tulleet Microsoftin ohjelmien tiedostot voi käsitellä automaattisesti Procmaililla. Esim. tällainen asetus hoitanee homman:

:0 HB:
* ^(\
Content-Type.*application/\/(msword|vnd\.ms-excel|vnd\.ms-powerpoint)|\
X-MS-Attachment:.*\.\/(doc|xls|ppt)|\
begin.*\.\/(doc|xls|ppt)$\
)
* H ?? ! ^X-Loop: me@my\.domain
{
:0 w:
| (formail -r -I "From: me@my.domain" -I "X-Loop: me@my.domain"; \
echo "MAIL REJECTED. MICROSOFT ATTACHMENT: ${MATCH}"; \
echo "-----"; \
echo "Please improve you manners!"; \
echo "-----") | ${SENDMAIL} -t -fme@my\.domain
:0
/dev/null
}

Tässä toinen esimerkki:

# Send all mail containing M$ stuff to the Gates of Hell:
:0 B
*^Content-Type: application/(msword|msexcel|powerpoint)
* !^FROM_DAEMON
* !^X-Loop: me@my.domain
| (formail -r -I"Precedence: junk" \
-A"X-Loop: me@my.domain" ; \
echo "Warning 666: Evil Document Format: .doc/.xls/.ppt :-)") | $SENDMAIL -t

Tämän sivun lainaamisesta ja muusta käytöstä

Copyright © Juhapekka "naula" Tolvanen http://iki.fi/juhtolv/

WWW-sivujani nimeltä "Miksi on typerää postittaa sähköpostin liitetiedostona MS Word -dokumentteja", "Kitkeriä vastineita, käytännön piloja ja muuta ikävää, joille voi altistua, jos postaa sähköpostin liitetiedostona MS Word-dokumentteja" ja "WWW:n tärkeimmät Microsoftin vastaiset sivut" muodostavat itsekukin teoksen, joita kutakin saa levittää, kopioida, myydä ja muokata noudattaen jompaa kumpaa seuraavista lisensseistä:

The GNU Free Documentation License (GNU FDL), Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, with no Front-Cover Texts, and with no Back-Cover Texts.

TAI

The Design Science License (DSL).

GNU FDL-lisenssin kopio on saatavana täältä:
http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html

DSL-lisenssin kopio on saatavana täältä:
http://www.dsl.org/copyleft/dsl.txt

Kopioita DSL‐lisenssistä löytyy näistä paikoista:

Olen myös suomentanut Design Science Licencen. Se löytyy täältä:

http://iki.fi/juhtolv/licenses/dsl.fi.txt

Yllämainittujen WWW-sivujen taustakuvien ja tyylitiedostojen levityksessä noudatetaan samoja ehtoja kuin itse sivujen levityksessäkin.

Yllämäinituilla WWW-sivuilla näkyviä Hackles- ja User Friendly-sarjakuvien strippejä levitetään niillä ehdoilla, mitä niitten tekijänoikeuksien haltijat vaativat. Toisinsanoen GNU FDL- ja/tai DSL lisenssiehdot eivät koske niitä, elleivät he itse niin päätä.

Sivut voi liittää esimerkiksi osaksi CD-ROM-teosta edellä mainituin ehdoin. Vaikka kumpikaan lisenssi ei sitä vaadikaan, niin arvostaisin, jos ennen näiden dokumenttien julkaisua laajemmassa mittakaavassa (esimerkiksi WWW:ssä tai CD-ROM:lla) minulle ilmoitettaisiin asiasta.

Jos lainaat tai muuten käytät tätä dokumenttia jossain kirjassa, lehdessä tms. julkaisussa, niin silloin lähdeviitteet ja krediitit täytyy olla tehty kunnolla. Lisäksi olisi kivaa saada edes yksi kappale ko. julkaisua tekijän nimi- ja omistuskirjoituksella varustettuna. Jos kyseessä on kirja tai muu vastaava julkaisu, jolla on monta tekijää, niin riittää, kun minulle tulevassa ko. julkaisun kappaleessa on nimi- ja omistuskirjoitukset ko. julkaisun (pää)toimittajalta tai toimittajilta sekä niiltä henkilöiltä, jotka kirjoittivat juuri ne ko. julkaisun kohdat, joissa tätä WWW-sivua lainataan tai muuten käytetään. Jos kyseessä on lehti, niin jutun kirjoittaneen henkilön nimi- ja omistuskirjoitus riittää, eli lehden päätoimittajan nimi- ja omistuskirjoitus ei ole välttämätön.

Mutta mitä sitten teetkin tällä WWW-sivulla, niin olisi kivaa kuulla siitä mieluummin jo etukäteen. Olisi muutenkin kivaa tietää, missä kaikkialla tätä käytetään ja miten.

Jos sinulla on jossain joku WWW-sivu, joka jollain lailla sivuaa tämän dokumentin aihepiirejä, niin kerro ihmeessä minullekin sen URL, niin voin lisätä sen tämän sivun linkkilistaan.

Tähän WWW-sivuun osoittavia hyperlinkkejä saa tehdä omille WWW-sivuilleen, mutta niitten sivujen olemassaolosta ei ole pakko mainita minulle, mutta niin kannattaa tehdä, varsinkin jos se sivu olisi kelvollinen lisättäväksi tämän sivun linkkilistaan.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Tämä WWW-paikka näyttää paljon paremmalta WWW-selaimella, joka tukee www-standardeja, mutta sen sisältämä informaatio on silti saatavilla millä tahansa WWW-selaimella.